joi, 22 noiembrie 2018

Nu ești cool dacă tremuri de frig






Foarte greu am făcut tranziția de la cald la frig cu îmbrăcatul Dianei. De la o gecuţă subțire la ditamai mantoul, sunt pași grei. Sau de la cap descoperit la căciulă...S-a fixat pe o anumită gecuţă, e gecuţa preferată  și renunță la ea foarte greu, așa cum se întâmplă și cu jucăriile preferate. Ei se atașează de orice la această vârstă și nu le sunt confortabile schimbările, de orice fel ar fi ele. Cum cu emoționalul n-am reușit să am vreo izbândă, am apelat la rațional. O săptămână întreagă după ce se întorcea de la grădi, voia aceeași rochiță roșie de catifea. E cu mâneci scurte, asă că am făcut 24 de grade în casă. În weekend a vrut-o și afară. Ce-am făcut? Am pus-o să aleagă unul dintre cele 4 pulovăre cu nasturi, iar pentru că era atât de încântată de rochie, a acceptat o geacă mai groasă (deci doar un compromis :)). Sâmbătă a scăpat în sfârșit mâncare pe rochie și cum nu ne place murdăria, am băgat-o la spălat. Duminică a fost udă și a înțeles că nu ne putem îmbrăca, luni a mai udat-o mami, iar marți chipurile a uitat și am pus-o undeva bine, să nu riscăm s-o mai vedem, loc de care voi uita și eu cu siguranță.

Da, foarte greu ne adaptăm la schimbări și-mi amintesc că la Radu a durat până pe la 5 ani. Şi acum mai face mofturi că-l înțeapă vreun pulover sau că nu vrea căciulă că-și strică freza. Problema asta o aveam și eu, dar pe vremea noastră căciulile erau urâțele, acum slavă Domnului că avem o ofertă generoasă și atrăgătoare pentru copii. Ofertele sunt tentante și variate și pentru adolescenți și pentru adulți, deci nu prea înțeleg de ce unii aleg să tremure de frig. Unii folosesc gluga, ok, fie, important e să nu tremure pentru că pe la cap și pe la extremități se pierde căldura.  

Referitor la extremități, extremitățile corpului dar și ale modei, glezna goală mă sperie cel mai rău. Sper să treacă acest trend până cresc copiii mei. Ieri în fața școlii, așteptându-l pe Radu să iasă, m-au trecut toate frigurile văzând fetițele de la ciclul gimnazial cu gleznele goale.  Mă gândesc că sunt foarte mulți copii care din cauza programului de lucru al părinților nu sunt văzuți de aceștia cum pleacă de acasă. Aici sunt și alte aspecte de discutat, dar când vine vorba de sănătate, nu mai găsesc loc de negociere. Poți să fii și mai cool (deși nu cred că are grad de comparație termenul adoptat la noi) dacă te îmbraci adecvat. Sunt șosete cool, colanți cool, dresuri cool. La modă ești dacă îmbrăcămintea pe care o porți te pune în valoare, te avantajează, în niciun caz să-ți creeze disconfort!  Mai poți râde, mai poți să te concentrezi la orice e de interes pentru tine dacă tremuri? Nu, pentru că-ți consumi toată energia tremurând, pentru a-ți încălzi corpul! Vă rog să-i întrebați asta pe copiii voștri. Mulțumesc!

În loc de încheiere, vă rog să vă îmbrăcați pe straturi, cu haine din materiale călduroase și sa vă acoperiți gleznele!

Îmbrățișări călduroase de la "Gerilă" :)



*sursă foto: www. zooland.ro

duminică, 18 noiembrie 2018

Tu știi câtă apă trebuie să bea copilul tău?





La aproape un an de la lansarea Aqua Carpatica Kids pot spune că am avut sentimentul că s-a reinventat roata. 
Din punct de vedere chimic, toate componentele sale sunt în echilibru perfect și este o apă recomandată de Societatea Română de Pediatrie pentru consumul destinat copiilor, având un conținut redus de sodiu și cel mai mic nivel de nitrați dintre toate apele plate din România. De asemenea, Aqua Carpatica este o apă minerală naturală, neprocesată sau purificată în mod artificial, alcalină în mod natural. 
Pe lângă aceste beneficii, alegerea mea a fost influențată și de ambalaj. Când ambalajul se identifică cu o nevoie, conținutul poate deveni nevoie secundară, mai ales dacă vorbim de nișe, de produse pentru copii. Ce nu facem noi pentru odraslele noastre?! A fost o perioadă când producătorul a rămas fără stoc, probabil au fost depășite estimările, așa că am fost nevoită să refolosesc ambalajul :(. Treptat și-au revenit și în unele magazine au implementat dublă plasare, atât în zona de apă cât și în zona dedicată bebelușilor. Pentru că noaptea la copiii mici și bebeluși, hidratarea se face cam în aceeași măsură ca și ziua, acest recipient, chiar mi-a făcut viața mai ușoară. Sunt copii care nu mai cer apă noaptea după vârsta de 2 ani, dar la noi nu se aplică :(. Mergând în colectivitate, bănuiesc că nu-și satisface nevoia de hidratare în timpul zilei. Diana nu a acceptat biberon după ce am terminat cu alăptatul (am alăptat-o 1 an și 7 luni) și nici cănițele nu ne-au prea fost de ajutor. Mi-ar fi trebuit 2-3 cănițe pe noapte...spală-le, sterilizează-le... nu mai vreau să-mi amintesc. Acest recipient a apărut exact când aveam mai multă nevoie. Îmi fac stoc săptămânal și îmi pun în fiecare seară lângă pat 2- 3 sticle de Aqua Carpatica Kids. Somnul nu ne este afectat pentru că nu există riscul să curgă și nu sunt nevoită să aprind veioza. Și tot așa de simplu este și ziua – le am amplasate peste tot, la îndemâna. 

Pentru a veni în sprijinul părinților, Aqua Carpatica a lansat platforma online www.hidratarecorecta.ro. prin intermediul căreia aflăm care este nevoia de hidratare medie zilnică a copilului nostru. Cu ajutorul unui calculator ni se comunică exact cantitatea de apă de care are nevoie copilul, băiețel sau fetiță, în funcție de vârstă, greutate și activitatea fizică pe care o desfășoară. Mesajul transmis este unul de conștientizare a importanței hidratării corecte încă din copilărie, pentru formarea unui stil de viată sănătos, ca factor primordial de interes al părinților în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor.


vineri, 16 noiembrie 2018

Scrisoare de la Moș Crăciun pentru Radu


Mă pregătesc să-mi intru în rol, rolul meu preferat de Moș Crăciun. 
Pentru că Radu mai are foarte puțin și împlinește 9 ani, m-am gândit că s-ar putea să fie ultima mea șansă ca anul acesta să-i transmit o listă de bifat sau mai bine zis de reflectat. Adică, Moș Crăciun vreau să spun...el îi va trimite lista, pe principiul că trebuie să și oferi nu doar să primești. Profit și de faptul că tot a amânat să-i scrie Moșului, deși are ca de obicei o lista lungă, dar bănuiesc că realizează că este prea lungă și-i este greu să se hotărască ce lasă și ce taie. Tocmai de aceea, scrisoarea de la Moșu' va fi foarte utilă :). Dacă vă inspiră rândurile mele, vă invit și pe voi să o faceți pe Moșul și pentru cerere, nu doar pentru ofertă. Imaginați-vă ce fețe vor face piticii când vor găsi în cutia poștală o scrisoare pentru ei! Gata, mă duc să o printez, o bag într-un plic și mă duc jos să o pun în cutiuța noastră. Aștept poze și feedback-ul vostru aici și pe pagina noastră de Facebook.




                                                                                    Santa Claus’ Main Post Office, 

Santa Village,
FIN-96930 NAPAPIIRI
November 2nd, 2018






Dragă Radu,

            Ne apropiem de cea mai frumoasă  perioadă din an, sărbătorile de iarnă. Este timpul să fim mai buni, mai înțelegători, iar dacă am supărat pe cineva, este cel mai bun prilej să-i spunem că ne pare rău.
            Sunt foarte surprins că până în acest moment nu a sosit scrisoarea de la tine. Ești mai mare și probabil îți este greu să te hotărăști - nu mai ești preocupat doar de jucării, acum te interesează și cărțile și hăinuțele. Sau poate ai fost prea ocupat cu temele, cu fotbalul. Știu că ai foarte multe pasiuni și dorințe și apreciez că pui pe primul loc școala și temele. Ai devenit un băiețel responsabil și față de surioara ta, lucru de care cred că părinții tăi sunt foarte mândri. Disciplina ta uneori le mai dă bătăi de cap celor dragi ție, dar, ca în fiecare an, am văzut progres și tocmai de aceea lista ta a fost mereu luată în serios. Sunt convins că în serios îți vei lua și tu toate responsabilitățile:

efectuarea temelor cu cât mai puțin ajutor din partea mamei :)
citit - pentru a descoperi în permanență lucruri noi
ordine în camera ta și în birou
implicare în treburile casnice: dus gunoiul, luat pâine sau alte mici solicitări ale părinților
grijă față de surioara ta
politicos și respectuos atât cu adulții cât și cu colegii și prietenii

            Chiar dacă nu prea îți plac proverbele, pentru că au mare însemnătate și au fost scrise urmare a experiențelor celor mai mari ca noi, te sfătuiesc să ții cont de ele. Nu îți voi trimite o carte cu proverbe, deși aveam de gând, dar ți le reamintesc pe cele pe care le tot auzi de la mami:

"Ție ce nu-ți place, altuia nu-i face!"
"Leneșul mai mult aleargă"
"Paza bună trece primejdia rea"

În așteptarea scrisorii de la tine,

îți doresc să rămâi același băiețel simpatic, pus numai pe șotii, dar cu măsură!

Cu drag,
Moșu

joi, 1 noiembrie 2018

Halloween-ul poate e chiar de pe la noi?!


Trebuie sa recunoaștem meritul americanilor asupra impactului comercial pe care l-a căpătat această sărbătoare. Păi dacă nu ei atunci cine ar fi putut aduce acest fenomen pe locul 2 în încasări după Crăciun? La noi nu are încă aceeași amploare, având o perioada scurta de vânzare alocată de comercianți. Dar la americani, unde comportamentul de consum este matur, sărbătorile dedicate familiei și copiilor în special, sunt țintele principale pentru încasări uriașe. Și că tot veni vorba, probabil ați observat că ce este relaționat cu copiii vinde foarte bine, așa că încercați să rămâneți raționali și gândiți-vă de două ori dacă este cu adevărat necesar un lucru/obiect care vă este cerut de copil sau vă încântă privirea. Recunosc că am ajuns să fac asta la al doilea copil. La Radu aș fi fost în stare să cumpăr toate jucăriile din lume, tot ce-mi plăcea mie (copilul poate nici nu-și dorea), tot ce n-am avut eu.

De vreo 5 ani nu ne lipsește dovleacul sculptat, a devenit parcă un simbol pentru noi ca și bradul de Crăciun. Radu este atras de costumele și măștile cele mai înfricoșătoare și consider că este un bun prilej să speriem monștrii de sub pat, sperând astfel de la an la an că poate ajunge să doarmă singur.



Eram convinsă că e o sărbătoare împrumutată de la americani, dar se pare că ei au știut doar să o vândă foarte bine. Contrar mesajului, Halloween-ul este o sărbătoare creștină, de origine celtică.  31 octombrie este data când sărbătorim Halloween-ul. Imediat după, în calendarul ortodox, urmează Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă. Și pentru că pentru noi din păcate această Sâmbătă nu trece nemarcată, mereu m-am gândit că este mai mult decât o coincidență faptul că vine imediat după Halloween. Astăzi, 1 noiembrie se împlinesc 18 ani de când mama nu mai este. Moartea fulger a mamei  într-un accident de mașină fix în această perioadă precum și mesajul "Colectiv'' din 2015, mi-au trezit multe semne de întrebare, drept urmare, dacă este despre alungat demoni, spirite rele și tot ce ține de malefic, fac tot ce trebuie: îmi pun usturoi la ușă, stropesc cu apă sfințită, îmi costumez copiii etc.

Celții, de care probabil știți că au făcut parte din rândul popoarelor migratoare, au trecut atât prin Transilvania cât și prin America (prin urmașii lor irlandezii, imigranți în America). Astfel a ajuns această sărbătoare în America. În Transilvania, migrația celților este asociată cu apariția a numeroase necropole. O altă conexiune este legată de existența eroului Bran (în celtică se traduce prin corb) în mitologia celtică. Bran este stațiunea din Transilvania unde această sărbătoare este marcată și ceea ce mă întristează oarecum este că tot americanii ne-au promovat-o și i-au descoperit originile pe care le-au transpus în diverse mituri, chiar și filme și care parcă le-am acceptat în dar fără a cerceta, crezând că este doar efectul imaginației lor bogate și al talentului de a vinde și ce nu le aparține. 

Așadar, noi marcăm Halouinul (așa l-a scris Radu :))) alungând spiritele rele și dând de pomană în Sâmbăta Morților (semnificație ''trick or treat''), pentru sufletul celor dragi pe care nu-i mai avem alături, îngerașii noștri păzitori, mamaie Ghinița și tataie Ovidiu. Dacă și voi aveți îngerași păzitori, această ocazie vă dă prilejul să  le amintiți copiilor despre ei într-o manieră cât de cât pozitivă și mai pe înțelesul lor.

Vă aștept comentariile aici, pe pagina noastră de Facebook precum și pe grupul privat de discuții despre Treburi de oameni mici unde vă invit să vă înscrieți.

vineri, 12 octombrie 2018

Grădinițe, Școli și problemele lor la Social Moms


Am participat aseară la evenimentul Grădinițe, Școli și problemele lor organizat de Social Moms, eveniment care i-a avut invitați pe Gabriela Maalouf, Claudia Chiru și Marius Rusu.

Aș vrea să vă împărtășesc câteva idei care mi-au atras atenția de la fiecare speaker:

  • ancora pe care Gabriela Maalouf ne recomandă să o creăm între noi și copii atât la școală cât și la grădiniță – poate îmbrăca atât o formă fizică (o brățară de exemplu pe care să o aibă atât părintele cât și copilul) sau o formă emoțională/abstractă (un pupic lăsat de părinte pe mânuța copilului) care ne poate conecta cât suntem despărțiți și astfel copilul în momente mai grele se simte aproape de noi și teama de separare va dispărea;
  • abordarea subiectului temă sau "sfânta tema" cum a supranumit-o Claudia Chiru - ne recomandă să fie într-o manieră relaxată de către părinți (doar supraveghere, nu implicare pentru că nu îi ajutăm dacă le rezolvăm noi tema) și totodată a subliniat înțelegerea de către copil a importanței/rolului temei, de ce trebuie să o efectueze, la ce-l ajută, aspecte care consideră că trebuie să fie promovate de către învățător într-o manieră de vânzări - astfel încât clientul (copilul) să fie tentat să cumpere (să acceseze); să știe astfel că a înțeles ce s-a predat, că poate merge mai departe, că-i va folosi în viitor la ceva, că este în regulă să vină cu tema nefăcută dacă nu a înțeles, că este în regulă să întrebe până înțelege. Desigur că lucrurile sunt complicate și nu mulți dascăli aleg să se diferențieze de sistem. Aici soluția ar fi construirea unei relații deschise cu învățătorul (triunghiul părinte-dascăl-elev), bazată pe comunicare, care să-i permită și să-i faciliteze dascălului abordarea individuală a nevoilor copilului în contextul unor clase supraaglomerate;
  • bullyingul (detalii despre termen Aici) subiect prezentat de către Marius Rusu - psiholog în cadrul Salvați copiii – la nivelul anului 2015 conform studiilor prezentate, fenomenul era conștientizat într-o măsură foarte mică de către părinți, dar mai îngrijorător era faptul că sursele din care copii aflau de acest fenomen erau reprezentate în proporții foarte mari de către mediul online și în proporții reduse se întâmpla ca informarea să se producă în cadrul școlii, ba chiar deloc acasă. Informați-vă, observați, discutați cu copilul și nu vă grăbiți să trageți concluzii nici asupra poziției în care se află propriul copil nici asupra altor copii cu care intră în contact, comportamentele pot oscila, acest aspect face parte din formarea lor. Spun asta că s-au ridicat destule mămici în sală care în clasa pregătitoare fiind copiii lor, s-au grăbit să identifice unele comportamente deși într-un mediu nou fiecare copil se adaptează diferit și unii pot fi agresivi prin atitudine generală și nu manifestată repetitiv asupra cuiva anume. Voi reveni asupra subiectului separat.


Dacă nu ați participat direct și nici online la eveniment, sper că vă sunt utile aceste informații. Găsiți pe pagina de Facebook SocialMoms fotografii, detalii despre speakeri precum și evenimentele viitoare. Vă aștept cu comentarii atât aici, cât și pe pagina noastră de Facebook.
De asemenea vă invit pe grupul nostru privat pe Facebook (Treburi de oameni mici) să abordăm astfel de subiecte și să ne ajutăm să le găsim soluții.

vineri, 28 septembrie 2018

Ce bine că e toamnă


Las' să ningă, las' să plouă, numai vreme rea să nu se facă :)


A venit toamna...calendaristic, astronomic, din punct de vedere termic, gata e toamnă. Chiar dacă acceptăm cu greu și mai sunt oameni pe strada în maieuri sau pantaloni scurți. Ce-i drept cam bruscă trecerea, dar nu înțeleg de ce parcă toată lumea se revoltă. Sigur că vara e mai confortabilă, dar dacă natura vrea să ne păstreze cele 4 anotimpuri ar trebui să fim recunoscători. Ați reflectat la beneficiile toamnei? Eu una săptămâna aceasta, deși a fost foarte încărcată pentru mine cu un deadline imens pentru ziua de ieri, am simțit că seara e mai lungă și mai productivă și culmea am dormit mai mult, iar  copiii au acceptat foarte ușor să meargă la ora potrivită la culcare. Cred că m-aș bucura dacă se va renunța la ora de vară. Ce bine că e toamnă... mai avem nevoie și de repaos, să ieșim ușor din heirupismul verii. E grea tranziția și pentru copilași, am avut o săptămână plină de provocări la îmbrăcat. De unde am scos hainele astea ? Asta se citea pe fețele lor bulversate...Diana cu greu a acceptat pulovăr și jachetă iar Radu e trist că își strică freza de la căciulă.
Deși am un motiv întemeiat să o urăsc, rămânând într-o zonă pozitivă, dacă închid ochii și mă gândesc ce înseamnă pentru mine toamnă, imediat îmi vin în minte imaginea din vechiul nostru abecedar cu panerele pline, frunzele multicolore dar și proverbele și zicerile noastre românești pline de însemnătate.
Care este proverbul vostru preferat despre toamnă?



Vă aștept cu comentarii și cu like pe pagina noastră de Facebook.

marți, 18 septembrie 2018

Visez la zilele în care copiii mei se vor căsători și vor avea familii



Suntem la capitolul nuntă, poate cam devreme, dar de bun augur găsesc în contextul actual al incertitudinii privind alcătuirea unei familii.

Nunta la români reprezintă evenimentul la care părintii vă invită pentru celebrarea căsătoriei copiilor lor. Cam așa sună o invitație clasică la nuntă.

Am participat sâmbătă la o nuntă modernă, nu una tradițională, imaginația și bunul gust al mirilor creionând propria lor lume de basm.

Luați-vă copiii cu voi peste tot și arătați-le normalitatea. Este normal ca orice fetiță să se viseze mireasă și orice băiat să-și dorească o mireasă. Este prea devreme pentru Diana, dar Radu mi-a spus hotărât că-și dorește o mireasa ca "A", mireasa noastră de sâmbăta. Era angelică, simplă, naturală și în același timp suficient de jucăușă cât să-i citești fericirea pe chip și dorința de a petrece o viață alături de ''T".
A fost o seară specială, aparte și prin prezența copiilor, vreo 9, dacă am numărat bine, de la sub un an până la 10 ani. Fiind a doua nuntă la care a mers în această vară, la numai 2 ani jumătate, Diana a înțeles că este despre bucurie, despre dansat împreună, toată lumea de mână, în horă, în cerc și a imitat cu stângăcie toți pașii. Cât despre Radu, în gașcă completă cu prietenii de o viață, Victor și Paul, s-au întrecut în fotografii la cabina foto și în tot felul de acțiuni menite să-i atragă atenția fetiței din jurul lor, Otilia.
Au nevoie de repere și principii sănătoase de viață, în rest lăsați-i să gândească liber, se vor adapta și vor găsi soluții în orice situație. Seara a fost cu siguranță marcată de momentul lor spontan, când încurajați de fetele de la RedBlonde, au luat locul formației pe scenă și alegându-și fiecare un instrument, au reușit un playback formidabil pe muzica dj-ului, atrăgând atenția tuturor cel puțin vreo 15 minute.
Trebuie să învățam să ne iubim, să ne acceptăm între noi, să ne respectăm, dar cu limite, iar deciziile trebuie să fie luate de majoritate. Majoritatea este reprezentată de cei ce susțin aceeași idee iar minoritățile de cei care gândesc altfel. Este dreptul fiecăruia, dar dreptul copiilor este de a avea părinți sau oameni iubitori în preajmă, care să-i îndrume spre normalitate, nu spre ceea ce gândim sau suntem fiecare dintre noi.
Vă invit să reflectați asupra noțiunii de părinte, de mamă, pornind de la responsabilitățile primitive sau de la trăsăturile definitorii ca specie, care până acum au dovedit realizarea evoluției. Deși sunt o feministă convinsă, consider că mai mult ca oricând trebuie sa ne revizuim  rolul de mamă și să transmitem mesaje clare și precise către adulții de mâine. Rolul femeii este de a deveni mamă, de a sprijini bărbatul și de a oferi educație copiilor. Vă recomand serialul "Povestea slujitoarei" distribuit de HBO. Transmite un mesaj dur, care este ignorat din ce în ce mai mult la nivel mondial, dar care conștientizat ar putea preveni degradarea omenirii. Căutați echilibru în toate și transmiteți copiilor valorile și principiile unei vieți armonioase, care se construiesc în sânul familiei. Familia este forma de conviețuire și pentru alte specii mai puțin evoluate ca noi, în care este bine delimitat rolul mamei (hrănire- alăptare, îngrijire) și cel al tatălui (siguranță, apărare, deprinderea vânatului etc.).
Din păcate, observ că sfaturile despre carieră au devenit nucleul educației. Nu uitați de valori, de iubire și fericire care ar trebui să primeze. Sunt îngrozită de cât de multe fete pornesc la drum în viață cu gândul de a fi independente financiar, devenind victimele propriilor părinți, mereu urmărind fericirea părinților și ratând propria  împlinire, împlinire ce are la baza echilibrul sau câte puțin din toate, dar, foarte important este să realizam că nu este atemporală, pentru că fiecărei etape îi corespunde un interval de vârstă.
Nunta a fost la Bacău și am trecut sâmbătă și pe la țară să luăm struguri. Nea Ilie, care se ocupă de via noastră, are aproape 70 de ani și a ținut să mă întrebe ce trebuie sa voteze. Este divorțat, are vreo 5 copii și acum o ține pe Ana, care i-ar putea fi nepoată. Îl ajută la treburi iar el îi oferă un acoperiș și mâncare, dar cel mai important este că îi crește copilul de 4 ani și se mândrește că-i al lui, "că tată îți este cine te crește''. "Să facă ce vor, ce-i duce capul, că fiecare cum l-a lăsat Dumnezeu, dar de copii să nu-și bată joc, copilul trebuie să aibă tată și mamă'', mi-au rămas întipărite în minte vorbele lui.

În loc de concluzie, aș vrea să subliniez că principiile de viață nu au trenduri. Ele trebuie să rămână constante în viața fiecăruia dintre noi, aceleași de fiecare dată, în mod paradoxal față de orice altă direcție în care se dorește evoluție. 
Am scris aceste rânduri urmare a conștientizării unor direcții greșite pe care le abordăm în creșterea copiilor și am început să iau măsuri în ceea ce mă privește. Sunt departe de a avea cei mai educați copii (mai ales dacă se consideră educație = cumințenie), dar îmi doresc să am cei mai fericiți și împliniți copii!


Vă așteptăm cu comentarii și cu like pe pagina noastră de Facebook.

marți, 11 septembrie 2018

Sanatosi si voiosi inapoi la scoala si gradinita!



Cum putem preveni imbolnavirile  in colectivitate

Cateva sfaturi de la dna dr. Ana Culcer




A venit toamna si se simte, diminetile sunt deja destul de racoroase.
Fie ca e scoala, fie ca e gradinita, totul se complica in colectivitate in special cand vremea se raceste si se da startul la viroze, infectii bacteriene sau "bolile copilariei'' (de regula sunt mai frecvente primavara).

Pe principiul ca mai bine prevenim decat sa tratam, m-am gandit sa cer cateva sfaturi de la specialist - dna dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, tintind  intarirea imunitatii.
Ca parinte, in timp, am constatat ca preventia nu presupune doar administrarea de suplimente/vitamine, ci o serie de factori care sa ajute organismul copilului sa functioneze normal astfel incat sa reuseasca sa se apere singur.

Igiena (igiena personala dar si din institutii – scoli, gradinite), alimentatia, petrecerea timpului in aer liber, sportul si odihna, consider ca sunt caramizile care pot construi o imunitate buna pentru copil.

Luand legatura cu dna dr. Ana Culcer, pe care o urmaresc si careia i-am ascultat sfaturile inca de la nasterea lui Radu, ma asteptam ca primele sale cuvinte sa se indrepte catre importanta alaptatului si a vaccinarii.
Desi le consider esentiale, la baza construirii unui organism puternic, alaptatul ca drept al copilului la viata sanatoasa si vaccinarea ca atitudine responsabila fata de societatea in care evoluam si ne dezvoltam, sunt subiecte sensibile care trebuie sa fie analizate si tratate intr-un context bine reglementat.

Toti factorii pe care i-am enumerat mai sus  pot fi dezvoltati individual, dar mi-am propus abordarea  pe scurt, ca directie, reper, pentru a constientiza ca parinti importanta preventiei.

Daca este vorba de igiena, pe langa igiena personala a copilului, dna dr. Culcer ne-a atras atentia asupra igienei spatiului in care isi petrece activitatea copilul. Fie ca este vorba de gradinita, scoala sau acasa, incaperea trebuie sa fie bine aerisita, cu o temperatura cuprinsa intre 23 si 24 de grade C. Daca se foloseste aer conditionat, filtrele trebuie sa fie dezinfectate periodic, in caz contrar, existand risc de infectii. Si pentru ca vorbim deja de dimineti racoroase, nu trebuie sa-i infofolim, ci este indicat sa-i dam copilului o jacheta pe care o poate da jos la pranz, cand se incalzeste.

Alimentatia – rolul fructelor si legumelor il recunoaste toata lumea ca indispensabil in intarirea imunitatii. Foarte multi copii insa, nu consuma fructe si legume si recunosc ca este si cazul copiilor mei care cu insistente accepta doar mere sau banane. Pentru mine este un motiv de ingrijorare, dar in situatii limita ajung sa ma consolez ca pe vremea noastra mancam doar fructe de sezon si poate de aceea, eram si mai curiosi sa le incercam.
Doamna dr. Culcer considera ca alimentatia copiilor trebuie sa fie diversa si sa contina toate grupele de alimente: carne, lactate, oua, fructe si legume pe cat posibil bio, autohtone.  Ne recomanda sa cumparam din piata legume si fructe, nu cu cea mai buna infatisare, ci unele mai mici, cu alte semne care sa ne indice ca nu au fost tratate chimic. "Copiii nu trebuie indopati si nici obligati sa manance un aliment anume, organismul cere ce are nevoie, un anumit climat. Cand copilul refuza, nu trebuie sa insistam.''

Sportul - suntem focusati pe pregatirea copilului din punct de vedere scolar, academic as putea spune, cu meditatii, cursuri suplimentare de limbi straine, ateliere de robotica etc, dar multi parinti nu constientizeaza importanta practicarii unui sport si mai ales a unui sport in aer liber. Aud de copii care sunt scutiti din punct de vedere medical de la ora de sport de la scoala. Ce-i drept, m-as bucura ca ora de sport, ca programa, sa fie mai ''prietenoasa'' si sa-i atraga pe copii.

Odihna - o putem corela si cu recrearea. Copiii au nevoie sa se joace si sa se recreeze. Un copil are nevoie de 9/10 ore de somn pe zi in perioada de activitate scolara.
Dna dr. Culcer considera ca un copil care face sport (ne recomanda inotul) si alearga/se joaca afara, va manca si va dormi bine.

In concluzie, acest cumul de factori daca sunt luati in considerare si aplicati pot duce la intarirea imunitatii copilului.
Din pacate, asa cum ne semnaleaza si dna dr. Culcer, exista foarte multi copii care sunt dusi in colectivitate cu viroze, rinofaringite sau purtatori de streptoc beta hemolitic, devenind surse de infectie pentru toti ceilalti.

Astfel, cred ca in categoria factorilor de preventie am putea include si simtul civic, in responsabilitatea parintilor dar si implicarea mai activa a medicilor din scoli si gradinite care prin controale mai dese pot depista in timp util un caz ce ar trebui izolat.

Sa fim sanatosi!

Daca doriti sa-i adresati intrebari dnei dr. Ana Culcer o puteti face accesandu-i pagina de Facebook

De asemenea, va asteptam cu like si comentarii pe pagina noastra de Facebook.

luni, 3 septembrie 2018

Cum poti sa te distrezi intr-un weekend cu 2 copii la Marea Neagra



Dupa 2 saptamani pline despre care o sa mai povestim, am avut nevoie de o escapada in weekend, asa ca am "fugit" la mare.

Desigur, escapada in 4 si prin "fugit" vreau sa spun ca ne-am decis joi seara si vineri pe drum am gasit cazare (nu e chiar inconstienta, era si sora mea la mare si aveam asadar o varianta de back up).
Am petrecut 3 zile cu foarte multe activitati, cautand in permanenta ceva interesant de facut si totodata sa scapam de aglomeratie.

Si chiar am reusit.

Ne-am cazat in Costinesti, intr-o vila decenta, fiind singurul loc pe care l-am mai gasit liber si cu review-uri bune, prilej cu care am rememorat prima noastra iesire la mare impreuna, acum 15 ani (joi am aniversat 10 ani de casatorie). Sigur ca in afara de epava, nimic nu mai este asa cum stiam, nici macar Obeliscul nu mai este in acelasi loc, sau cel putin asa ni s-a parut noua. Plaja fiind arhiplina am fost nevoiti sa gasim solutii de a respira, la propriu, asa ca am explorat plaja mai ingusta ce duce catre epava, iar Radu a fost extrem de incantat de povestea esuarii navei ''Evangelia''. Am admirat cazematele, cormoranii  (am aflat ca o pasare poate manca pana la 5 kg de peste pe zi) si am pescuit meduze uriase. Seara am plecat in Vama, unde ne-am intalnit cu sora mea. Am ajuns pentru prima data in Vama, odata cu copiii mei si a fost mult peste asteptari. Ne-am plimbat, am vazut un foc de tabara, am ascultat muzica si am papat bine la Sandalandala. Diana a fost foarte incantata de muzica, a dansat incontinuu, este un loc foarte ok pentru mers cu copiii si meniul este variat, inclusiv cu variante pentru copii. A doua zi, sambata, dupa micul dejun, ne-am dus direct la vaporas pentru o mini croaziera la epava iar apoi am plecat spre Neptun. Am fost in parcul de distractii, ne-am dat in masinute, ne-am cumparat baloane luminoase si am mancat foarte mult si pe strada si la restaurant. N-am reusit sa ajungem si la parcul de aventuri, asta pentru ca Radu se catarase de curand dar poate fi un pont bun de petrecere a timpului in Neptun. Seara am picat franti, iar a doua zi, duminica, am decis sa ne intoarcem acasa pe la Giurgiu, adica sa trecem si prin Bulgaria☺. Fiind foarte cald, nu se putea sta la plaja, si briza a fost foarte activa, iar copiii mei au nevoie in permanenta de ceva nou. Lui Radu ii place sa descopere locuri incarcate de istorie asa ca prima oprire la Cap Caliacra l-a incantat foarte tare. Peisajele sunt unice, mare pacat ca am pierdut Cadrilaterul in septembrie 1940.  

Dupa  vreo 2 ore, pe care le bifezi lejer admirand Marea Neagra, facandu-ni-se foame, am devorat scoicile de la ferma  de la Dalboka (noi), plus 2 cosuri de cartofi prajiti (copiii) - noroc ca aveau si ceva care sa nu contina midii, cica ar fi pentru cei care'' n-au inteles de ce au ajuns acolo'', spun ei si in categoria asta intra clar si copiii. Din nou peisaje, stanci, meduze uriase  si o masa langa mare. Am pornit apoi spre Balcic pentru ca trebuia bifat si castelul Reginei Maria. Putin cam pe fuga dar nu cred ca ai ce face acolo mai mult de o zi. Mi-ar fi placut un ghid, in rest, minunat view-ul, de sus de la castel spre oras, minunata marea, minunata gradina botanica. Iarasi pacat ca si castelul a trecut in proprietatea statului bulgar in 1948. Merita sa le vizitati, sunt pline de istorie, ne-au apartinut si asta se simte de la meniurile traditionale romanesti din restaurante pana la faptul ca vorbesc sau inteleg foarte bine limba romana si nu doar de dragul de a face turism, ci pentru ca au crescut in familii cu bunici romani.
In 4 ore  am fost acasa.

Mai multe poze gasiti pe pagina noastra de Facebook, intrati si dati-ne like.






duminică, 19 august 2018

Cum sa avem copii mai responsabili din punct de vedere financiar?! "Pentru ce lume ii pregatim pe copiii nostri?" Despre bani si nu numai cu Adrian Asoltanie




Al meu copil de 8 ani jumate este preocupat sa stranga bani, "sa fie bogat", pornind de la niste prejudecati create si alimentate in randul prietenilor. Ma ingrijoreaza putin aceste trairi si as vrea sa tin lucrurile in echilibru, considerand ca deocamdata este important sa deprinda modestia si sa acorde prioritate adevaratelor valori. Totodata imi doresc sa fie responsabil, sa aiba atitudinea potrivita fata de bugetul familiei, sa inteleaga ca este intotdeauna limitat. Avand in vedere aceste aspecte, am indraznit (il urmaresc de ceva timp aparitiile si sincer aveam ceva dubii ca il voi putea aborda atat de usor, printr-un simplu telefon la nr. afisat pe site) sa-i cer sfatul unui expert in consultanta finaciara, dl. Adrian Asoltanie, pentru a afla cum sa le gestionam in relatia cu oamenii nostri mici.
Gasiti mai jos un "mini-interviu''  cu trimitere la bazele educatiei financiare care poate fi inceputa de la varste foarte fragede, sfaturi pentru oamenii mari cu repercursiuni importante asupra oamenilor mici de astazi – oamenii mari de maine. Recunosc ca ne-a pus putin pe ganduri, atat pe mine cat si pe tati.


I.                    Treburi de oameni mici :

De la ce varsta putem aborda subiectul '"bugetul familiei" cu copilul?

               Adrian Asoltanie:

Difera de la familie la familiei si de la copil la copil. In principiu, in jurul varstei de 4-5-6 ani copilul va incepe sa arate interes pentru bani si lucrurile pe care le poti obtine cu ei. Pe masura ce creste, incepe sa-si manifeste o forma de independenta prin a avea deja propriile preferinte la achizitia de haine, jucarii, dulciuri… - vrea sa aiba un cuvant de spus in deciziile de cumparare. Intelege ca acele bucati de hartie se pot transforma in lucruri colorate si dulci , deci e bine sa ai bucati de hartie. In acelasi timp incepe sa aiba fizic bani pe mana, fie dati de bunici, matusi… sau de parintii care il recompenseaza pentru diverse sarcini sau doar il lasa sa pastreze restul de la magazine.
Sunt invitat des sa tin cursuri de educatie financiara in scoli, de la clasa 1 la liceu. Toti copiii de 6 ani pe care i-am intalnit au deja o pusculita, un borcan sau un portofel in care isi tin banutii. De unde ii au si cum ii gestioneaza mai departe, asta e o alta discutie si aici intalnesc situatii fericite dar si multe povesti de groaza.
Copiii tind sa faca mai degraba ce vad in familie si mai putin ce li se spune, asa incat primul pas ar fi ca parintii sa fie organizati din punct de vedere financiar. Ca sa vorbim de un buget al familiei ar trebui sa existe unul, ceea ce, in general, e o raritate. Aprox. 80% dintre romani nu folosesc in mod constant un buget, procent ce coincide, nu surprinzator si cu cei 80% care traiesc de la un salariu la altul. Asadar inceputul trebuie facut de parinti. Formularul de buget pe care il folosesc in familia mea poate fi descarcat gratuit de pe www.adrian.asoltanie.com/gratuit. Pot sa garantez celor care il vor completa in cuplu ca vor avea cateva revelatii interesante.
Recomand parintilor sa implice copiii peste 6 ani in organizarea financiara a familiei in sensul de a le arata ce bani intra si cum se produc si, mai important, pe ce se duc – cat de multe categorii de cheltuieli exista si trebuie echilibrate de parinti. Asta va da copilului o mult necesara doza de realism in asteptarile lui. In acelasi timp, recomand parintilor sa inlocuiasca expresia “N-avem bani” cu provocarea “Cum putem face? Ce propunere ai? De unde sa luam si la ce sa renuntam ca sa-ti cumperi…”. Asta va pune in miscare imaginatia si creativitatea copilului de a gasi propriile solutii la dorintele lui.
Eu si sotia mea ne organizam finantele pe 1 ale lunii cand impartim cele 2 salarii pe un sistem de 10 plicuri pe categorii de cheltuieli. La aceasta discutie care dureaza 5 minute, copiii nostri sunt bineveniti sa asiste, sa puna intrebari.

II.              Treburi de oameni mici:

In tot este nevoie de limite; cum ii facem pe oamenii mici sa inteleaga ca nu ne permitem sa cumparam jucarii intruna?

Adrian Asoltanie:
Cea mai eficienta metoda este sa–i intorci copilului dorintele cu o invitatie de implicare. De prea multe ori parintii iau in brate singuri solicitarea copilului si se “executa” ca sa zicem asa… Sau, mai rau, materializeaza niste dorinte care nici macar nu au fost manifestate de copil inca. Cand telefoanele, tabletele si bicicletele apar ca prin magie, copilul nu invata nimic si va avea asteptari din ce in ce mai mari. Recomandarea mea pentru parinti este sa introduca in conversatie urmatoarea fraza: “E excellent ca-ti doresti o tableta / laptop / adidasi… Cum esti dispus sa contribui la indeplinirea dorintei TALE?”
 Nu uitati! Nevoile copilului sunt, desigur, responsabilitatea parintilor, insa dorintele acestuia ar trebui impartite cu “solicitantul”.
Principala misiune a noastra ca parinti este sa invatam copilul sa constientizeze 2 lucruri extrem de importante, care se intampla atunci cand soliciti implicarea lui in propria dorinta:
1)      Acesta isi va reevalua dorinta daca e cu adevarat a lui, importanta personal, sau daca nu cumva doar a auzit la un alt coleg ca are o tableta noua sau e un moft de moment. Dau deseori exemplul fetei mele mari care, pe la 9 ani vazuse o vestuta de blana intr-un magazin si nu voia sa plece fara sa i-o cumpar. Pentru ca avea mai mult decat suficienti bani in plicul ei de cheltuieli, i-am propus sa contribuie cu 50% din pret. Mi-a raspuns in 3 secunde ca vesta nu merita, de fapt, atatia bani.
2)      Daca dorinta e puternica, atunci copilul va cauta solutii sa si-o satisfaca. Fie va renunta la alte lucruri – un alt exercitiu important, sau va gasi resurse noi, creative. O sa fiti surprinsi de imaginatia lor atunci cand obiectivul e important. Pentru asta insa, e nevoie ca dorinta sa fie returnata si testata de catre parinti. Invitati-l, asadar sa se implice si lasati-l cateva zile. Daca nu revine sau nu cauta macar o rezolvare, inseamna ca a fost un moft trecator. Daca revine cu solutii care sa includa si efortul personal, atunci putem sta de vorba. Ce lectie mai importanta am putea da copiilor nostri decat abilitatea de a gasi propriile solutii la problemele si dorintele lor?


III.           Treburi de oameni mici:

Care sunt top 10 factori pe care-i putem avea in vedere pentru a construi un caracter echilibrat, responsabil, un copil multumit de ceea ce primeste si recunoscator dpdv material?

Adrian Asoltanie

Ca parinti, e vital e sa intelegem ca lectiile despre bani nu sunt, de fapt, despre bani. Ci despre munca, valoare, responsabilitate, alegeri, imaginatie, rabdare, generozitate... Parintii care evita aceste subiecte pierd oportunitati importante de a construi o fundatie solida pentru viitorul adult. Ne trezim astfel ca suntem pe ultimul loc in Europa si pe locul 130 in lume la educatie financiara, cu adulti care iau decizii financiare dezastruoase pentru viitorul lor, cu familii sufocate de datorii si in pragul divortului...
Eu am construit si recomand un sistem cu 7 pasi care sa-i ajute pe parinti in relatia copilului cu banii. Conditia preliminara a acestui sistem este ca parintii sa fie atenti la propriul comportament.

1.        Sa iubeasca oamenii si mai putin obiectele
Traim intr-o lume in care jucariile la moda se schimba la 2 saptamani, in care copii sunt disperati in goana dupa ultima kendama, fidget spiner, squishy, slime... Invit parintii sa incetineasca putin si sa regandeasca prioritatile. Sa regasim bucuria jocului, a prieteniei adevarate, a relatiilor consistente. Pentru asta e nevoie de timp si nu de obiecte.

2.        Sa incerce
Nu stiu cand am devenit atat de hiper-protectivi cu copiii nostri. Cred sincer ca lectiile valoroase ale vietii vin mai degraba din julituri si lacrimi. Increderea in sine, curajul si creativitatea se hranesc din incercari, caderi si ridicari. Vrem copii puternici, independenti, responsabili, generosi, valorosi pe termen lung. Dar sa nu uitam, stejarii nu cresc in sera.

3.        Sa munceasca
Adaptata dezvoltarii copilului, munca e in sine o lectie de viata. Construieste rabdare, rezistenta, incredere in sine, respect pentru efortul personal si al altora. De la treburi casnice pana la diverse activitati in comunitate sau la serviciul parintilor, copilul va deveni constient de capacitatile lui, va invata multe lucruri si va capata acea “mandrie” buna, a lucrului facut prin puterile lui. Va intelege si aprecia mai mult si efortul depus de ceilalti pentru el. De la sters praful, udat florile si bagat brosuri in plicuri, cautati oportunitati de implicaare a copiilor. Bonus – vor avea mai putin timp de ecrane!

4.        Sa castige
Cu alte cuvinte sa fie rasplatiti pentru eforturile lor, pentru acele sarcini care ies din zona lor de confort sau resposabilitate. O sa vedeti o mare diferenta in atitudinea copiilor fata de banii primiti gratis si cei castigati prin propriile forte. (nota: e valabil si la adulti). Am construit pentru copiii mei acum 4 ani un joc de sarcini – SUPER KID care astazi e folosit de sute de copii si parinti. Atentie insa la 2 aspecte:  
 - ce sarcini remunerati – recomandarea mea este ca sarcinile care tin de corpul copilului (ex. spalat pe dinti, mancat fructe / legume, etc...), spatiul copilului (ex. Facut patul, curatenie in propria camera...) sau mintea copilului (ex. citit, timp de ecran...) sa nu fie rasplatite financiar. Cautati insa alte activitati care sa-l solicite putin mai mult, sa iasa din zona lui de confort.
- sumele cu care il rasplatiti - faptul ca da cu aspiratorul in toata casa nu valoreaza 100 RON desi voua vi se pare un miracol. Incepeti cu sume mici si explicati-i valoarea muncii lor. E important pentru copii sa inteleaga faptul ca, in realitate, banii vin atunci cand faci un lucru valoros si de calitate pentru ALTCINEVA. Poate lucra cu mainile sau cu mintea, sa mestereasca ceva si sa vanda sau sa participe la un concurs de pian.  Atentie aici la factorii care pot submina acest proces – o bunica prea generoasa sau partenerul care da pe ascuns recompense exagerate. Rugati bunica sa-i depuna banutii intr-un cont de economii care s-ar putea sa insemne o facultate buna mai tarziu in loc de munti de plusuri azi.

5.       Sa economiseasca
Acesta e un muschi care trebuie exersat tot timpul. Incurajati-l sa-si stabileasca obiective indraznete pentru care sa economiseasca banuti. Amanarea recompensei imediate si gandirea pe termen lung sunt calitati care ii vor fi VITALE in viata. Tot pentru copiii mei am costruit acum 4 ani un sistem de 3 plicuri, fiecare cu importanta lui. Primul plic este cel de “Economii”, in care recomand copiilor sa puna 50% din banii pe care ii castiga sau ii primesc. Acest plic ii invata sa stabileasca obiective (o bicicleta, o tableta...), sa astepte si sa fie disciplinati.
                  
                  6.       Sa cheltuiasca
Pentru asta avem al 2-lea plic, cel de “Mici Cheltuieli” in care recomand copiilor sa puna 40%. Acestia sunt banutii lor de discretie pentru mici bucurii (jucarii, dulciuri, carti...) Acest plic invata copilul sa cheltuie inteligent, sa faca alegeri si sa ia decizii. Sa urmareasca valoarea si calitatea, sa faca greselile de 10 RON ca sa nu le faca pe cele de 10.000 EUR ca adult. Lasati-l sa cumpere “chinezarii” ca sa aprecieze calitatea, sa ramana fara bani ca sa inteleaga cumpatarea si faptul ca, uneori, banii se termina. Acestea sunt lectiile lui, nu i le luati.

7.       Sa daruiasca
Pentru asta avem al 3-lea plic, de “Fapte bune” in care punem 10%. Acest plic ajuta copilul sa se gandeasca si la ceilalti, dezvolta altruismul si generozitatea. Cu acesti bani va putea personal sa ajute un copil mai putin norocos. Va intelege atunci ca multi oameni au mai putin decat el, ca nu toata lumea traieste la fel si va aprecia mai mult ceea ce are. Aici e nevoie de contactul direct al copilului cu atmosfera unui orfelinat sau a unei familii sarace. Daca vrei un copil recunoscator si generos, aceasta e cea mai buna cale.


Concluzii


Adrian Asoltanie:



Multi parinti cu care ma intalnesc au senzatia ca juniorii lor “nu stiu pe ce lume traiesc” sau ca “sunt rupti de realitate”. Din pacate chiar noi i-am rupt de realitate si le-am creat o lume paralela in care jucariile si gadget-urile apar magic ca si cand ar fi Craciunul in fiecare saptamana. O lume in care nu gasim copiii saraci sau bolnavi. In care ciocolata apare cand pui botic sau umezesti putin ochii.
Ei bine, astea nu functioneaza in lumea reala. Si atunci, pentru ce lume ii pregatim pe copii nostri? Cred sincer ca educatia financiara nu este despre bani, ci despre viata. Copilul tau este foarte interesat de acest subiect. Ma intalnesc cu peste 2000 de copii in fiecare an la cursurile pe care le tin in scoli cu ocazia saptamanii ''Scoala Altfel''. Timp de 2 ore nimeni nu vrea sa iasa in pauza, sa bea apa, atentia e maxima. Ei vor sa invete regulile banilor. Le pot invata corect sau le pot prinde gresit de la colegi, vecini, internet... Semintele plantate gresit vor necesita ani de zile de greseli scumpe si lectii dureroase mai tarziu.

Treburi de oameni mici:

Lectia despre bani, nu este nici pe departe doar despre bani. Este despre echilibru si puterea exemplului, principii valabile in tot ceea ce traim si impartasim cu oamenii nostri mici.
Caut solutii la toate situatiile pe care le intampin in cresterea si educarea copiilor si ma sochez de gradul de nocivitate pe care-l descopar in propriul comportament pe care –l manifest firesc sau mai grav ca dovada de iubire.


Ii multumesc foarte mult dlui Adrian Asoltanie pentru aceasta lectie de viata.
Va rog sa-l contactati, gasiti datele pe site si pe pagina sa de Facebook.
Astept comentariile voastre aici si pe pagina noastra de Facebook.