marți, 11 septembrie 2018

Sanatosi si voiosi inapoi la scoala si gradinita!



Cum putem preveni imbolnavirile  in colectivitate

Cateva sfaturi de la dna dr. Ana Culcer




A venit toamna si se simte, diminetile sunt deja destul de racoroase.
Fie ca e scoala, fie ca e gradinita, totul se complica in colectivitate in special cand vremea se raceste si se da startul la viroze, infectii bacteriene sau "bolile copilariei'' (de regula sunt mai frecvente primavara).

Pe principiul ca mai bine prevenim decat sa tratam, m-am gandit sa cer cateva sfaturi de la specialist - dna dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, tintind  intarirea imunitatii.
Ca parinte, in timp, am constatat ca preventia nu presupune doar administrarea de suplimente/vitamine, ci o serie de factori care sa ajute organismul copilului sa functioneze normal astfel incat sa reuseasca sa se apere singur.

Igiena (igiena personala dar si din institutii – scoli, gradinite), alimentatia, petrecerea timpului in aer liber, sportul si odihna, consider ca sunt caramizile care pot construi o imunitate buna pentru copil.

Luand legatura cu dna dr. Ana Culcer, pe care o urmaresc si careia i-am ascultat sfaturile inca de la nasterea lui Radu, ma asteptam ca primele sale cuvinte sa se indrepte catre importanta alaptatului si a vaccinarii.
Desi le consider esentiale, la baza construirii unui organism puternic, alaptatul ca drept al copilului la viata sanatoasa si vaccinarea ca atitudine responsabila fata de societatea in care evoluam si ne dezvoltam, sunt subiecte sensibile care trebuie sa fie analizate si tratate intr-un context bine reglementat.

Toti factorii pe care i-am enumerat mai sus  pot fi dezvoltati individual, dar mi-am propus abordarea  pe scurt, ca directie, reper, pentru a constientiza ca parinti importanta preventiei.

Daca este vorba de igiena, pe langa igiena personala a copilului, dna dr. Culcer ne-a atras atentia asupra igienei spatiului in care isi petrece activitatea copilul. Fie ca este vorba de gradinita, scoala sau acasa, incaperea trebuie sa fie bine aerisita, cu o temperatura cuprinsa intre 23 si 24 de grade C. Daca se foloseste aer conditionat, filtrele trebuie sa fie dezinfectate periodic, in caz contrar, existand risc de infectii. Si pentru ca vorbim deja de dimineti racoroase, nu trebuie sa-i infofolim, ci este indicat sa-i dam copilului o jacheta pe care o poate da jos la pranz, cand se incalzeste.

Alimentatia – rolul fructelor si legumelor il recunoaste toata lumea ca indispensabil in intarirea imunitatii. Foarte multi copii insa, nu consuma fructe si legume si recunosc ca este si cazul copiilor mei care cu insistente accepta doar mere sau banane. Pentru mine este un motiv de ingrijorare, dar in situatii limita ajung sa ma consolez ca pe vremea noastra mancam doar fructe de sezon si poate de aceea, eram si mai curiosi sa le incercam.
Doamna dr. Culcer considera ca alimentatia copiilor trebuie sa fie diversa si sa contina toate grupele de alimente: carne, lactate, oua, fructe si legume pe cat posibil bio, autohtone.  Ne recomanda sa cumparam din piata legume si fructe, nu cu cea mai buna infatisare, ci unele mai mici, cu alte semne care sa ne indice ca nu au fost tratate chimic. "Copiii nu trebuie indopati si nici obligati sa manance un aliment anume, organismul cere ce are nevoie, un anumit climat. Cand copilul refuza, nu trebuie sa insistam.''

Sportul - suntem focusati pe pregatirea copilului din punct de vedere scolar, academic as putea spune, cu meditatii, cursuri suplimentare de limbi straine, ateliere de robotica etc, dar multi parinti nu constientizeaza importanta practicarii unui sport si mai ales a unui sport in aer liber. Aud de copii care sunt scutiti din punct de vedere medical de la ora de sport de la scoala. Ce-i drept, m-as bucura ca ora de sport, ca programa, sa fie mai ''prietenoasa'' si sa-i atraga pe copii.

Odihna - o putem corela si cu recrearea. Copiii au nevoie sa se joace si sa se recreeze. Un copil are nevoie de 9/10 ore de somn pe zi in perioada de activitate scolara.
Dna dr. Culcer considera ca un copil care face sport (ne recomanda inotul) si alearga/se joaca afara, va manca si va dormi bine.

In concluzie, acest cumul de factori daca sunt luati in considerare si aplicati pot duce la intarirea imunitatii copilului.
Din pacate, asa cum ne semnaleaza si dna dr. Culcer, exista foarte multi copii care sunt dusi in colectivitate cu viroze, rinofaringite sau purtatori de streptoc beta hemolitic, devenind surse de infectie pentru toti ceilalti.

Astfel, cred ca in categoria factorilor de preventie am putea include si simtul civic, in responsabilitatea parintilor dar si implicarea mai activa a medicilor din scoli si gradinite care prin controale mai dese pot depista in timp util un caz ce ar trebui izolat.

Sa fim sanatosi!

Daca doriti sa-i adresati intrebari dnei dr. Ana Culcer o puteti face accesandu-i pagina de Facebook

De asemenea, va asteptam cu like si comentarii pe pagina noastra de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu