joi, 1 noiembrie 2018

Halloween-ul poate e chiar de pe la noi?!


Trebuie sa recunoaștem meritul americanilor asupra impactului comercial pe care l-a căpătat această sărbătoare. Păi dacă nu ei atunci cine ar fi putut aduce acest fenomen pe locul 2 în încasări după Crăciun? La noi nu are încă aceeași amploare, având o perioada scurta de vânzare alocată de comercianți. Dar la americani, unde comportamentul de consum este matur, sărbătorile dedicate familiei și copiilor în special, sunt țintele principale pentru încasări uriașe. Și că tot veni vorba, probabil ați observat că ce este relaționat cu copiii vinde foarte bine, așa că încercați să rămâneți raționali și gândiți-vă de două ori dacă este cu adevărat necesar un lucru/obiect care vă este cerut de copil sau vă încântă privirea. Recunosc că am ajuns să fac asta la al doilea copil. La Radu aș fi fost în stare să cumpăr toate jucăriile din lume, tot ce-mi plăcea mie (copilul poate nici nu-și dorea), tot ce n-am avut eu.

De vreo 5 ani nu ne lipsește dovleacul sculptat, a devenit parcă un simbol pentru noi ca și bradul de Crăciun. Radu este atras de costumele și măștile cele mai înfricoșătoare și consider că este un bun prilej să speriem monștrii de sub pat, sperând astfel de la an la an că poate ajunge să doarmă singur.



Eram convinsă că e o sărbătoare împrumutată de la americani, dar se pare că ei au știut doar să o vândă foarte bine. Contrar mesajului, Halloween-ul este o sărbătoare creștină, de origine celtică.  31 octombrie este data când sărbătorim Halloween-ul. Imediat după, în calendarul ortodox, urmează Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă. Și pentru că pentru noi din păcate această Sâmbătă nu trece nemarcată, mereu m-am gândit că este mai mult decât o coincidență faptul că vine imediat după Halloween. Astăzi, 1 noiembrie se împlinesc 18 ani de când mama nu mai este. Moartea fulger a mamei  într-un accident de mașină fix în această perioadă precum și mesajul "Colectiv'' din 2015, mi-au trezit multe semne de întrebare, drept urmare, dacă este despre alungat demoni, spirite rele și tot ce ține de malefic, fac tot ce trebuie: îmi pun usturoi la ușă, stropesc cu apă sfințită, îmi costumez copiii etc.

Celții, de care probabil știți că au făcut parte din rândul popoarelor migratoare, au trecut atât prin Transilvania cât și prin America (prin urmașii lor irlandezii, imigranți în America). Astfel a ajuns această sărbătoare în America. În Transilvania, migrația celților este asociată cu apariția a numeroase necropole. O altă conexiune este legată de existența eroului Bran (în celtică se traduce prin corb) în mitologia celtică. Bran este stațiunea din Transilvania unde această sărbătoare este marcată și ceea ce mă întristează oarecum este că tot americanii ne-au promovat-o și i-au descoperit originile pe care le-au transpus în diverse mituri, chiar și filme și care parcă le-am acceptat în dar fără a cerceta, crezând că este doar efectul imaginației lor bogate și al talentului de a vinde și ce nu le aparține. 

Așadar, noi marcăm Halouinul (așa l-a scris Radu :))) alungând spiritele rele și dând de pomană în Sâmbăta Morților (semnificație ''trick or treat''), pentru sufletul celor dragi pe care nu-i mai avem alături, îngerașii noștri păzitori, mamaie Ghinița și tataie Ovidiu. Dacă și voi aveți îngerași păzitori, această ocazie vă dă prilejul să  le amintiți copiilor despre ei într-o manieră cât de cât pozitivă și mai pe înțelesul lor.

Vă aștept comentariile aici, pe pagina noastră de Facebook precum și pe grupul privat de discuții despre Treburi de oameni mici unde vă invit să vă înscrieți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu