joi, 22 noiembrie 2018

Nu ești cool dacă tremuri de frig






Foarte greu am făcut tranziția de la cald la frig cu îmbrăcatul Dianei. De la o gecuţă subțire la ditamai mantoul, sunt pași grei. Sau de la cap descoperit la căciulă...S-a fixat pe o anumită gecuţă, e gecuţa preferată  și renunță la ea foarte greu, așa cum se întâmplă și cu jucăriile preferate. Ei se atașează de orice la această vârstă și nu le sunt confortabile schimbările, de orice fel ar fi ele. Cum cu emoționalul n-am reușit să am vreo izbândă, am apelat la rațional. O săptămână întreagă după ce se întorcea de la grădi, voia aceeași rochiță roșie de catifea. E cu mâneci scurte, asă că am făcut 24 de grade în casă. În weekend a vrut-o și afară. Ce-am făcut? Am pus-o să aleagă unul dintre cele 4 pulovăre cu nasturi, iar pentru că era atât de încântată de rochie, a acceptat o geacă mai groasă (deci doar un compromis :)). Sâmbătă a scăpat în sfârșit mâncare pe rochie și cum nu ne place murdăria, am băgat-o la spălat. Duminică a fost udă și a înțeles că nu ne putem îmbrăca, luni a mai udat-o mami, iar marți chipurile a uitat și am pus-o undeva bine, să nu riscăm s-o mai vedem, loc de care voi uita și eu cu siguranță.

Da, foarte greu ne adaptăm la schimbări și-mi amintesc că la Radu a durat până pe la 5 ani. Şi acum mai face mofturi că-l înțeapă vreun pulover sau că nu vrea căciulă că-și strică freza. Problema asta o aveam și eu, dar pe vremea noastră căciulile erau urâțele, acum slavă Domnului că avem o ofertă generoasă și atrăgătoare pentru copii. Ofertele sunt tentante și variate și pentru adolescenți și pentru adulți, deci nu prea înțeleg de ce unii aleg să tremure de frig. Unii folosesc gluga, ok, fie, important e să nu tremure pentru că pe la cap și pe la extremități se pierde căldura.  

Referitor la extremități, extremitățile corpului dar și ale modei, glezna goală mă sperie cel mai rău. Sper să treacă acest trend până cresc copiii mei. Ieri în fața școlii, așteptându-l pe Radu să iasă, m-au trecut toate frigurile văzând fetițele de la ciclul gimnazial cu gleznele goale.  Mă gândesc că sunt foarte mulți copii care din cauza programului de lucru al părinților nu sunt văzuți de aceștia cum pleacă de acasă. Aici sunt și alte aspecte de discutat, dar când vine vorba de sănătate, nu mai găsesc loc de negociere. Poți să fii și mai cool (deși nu cred că are grad de comparație termenul adoptat la noi) dacă te îmbraci adecvat. Sunt șosete cool, colanți cool, dresuri cool. La modă ești dacă îmbrăcămintea pe care o porți te pune în valoare, te avantajează, în niciun caz să-ți creeze disconfort!  Mai poți râde, mai poți să te concentrezi la orice e de interes pentru tine dacă tremuri? Nu, pentru că-ți consumi toată energia tremurând, pentru a-ți încălzi corpul! Vă rog să-i întrebați asta pe copiii voștri. Mulțumesc!

În loc de încheiere, vă rog să vă îmbrăcați pe straturi, cu haine din materiale călduroase și sa vă acoperiți gleznele!

Îmbrățișări călduroase de la "Gerilă" :)



*sursă foto: www. zooland.ro

duminică, 18 noiembrie 2018

Tu știi câtă apă trebuie să bea copilul tău?





La aproape un an de la lansarea Aqua Carpatica Kids pot spune că am avut sentimentul că s-a reinventat roata. 
Din punct de vedere chimic, toate componentele sale sunt în echilibru perfect și este o apă recomandată de Societatea Română de Pediatrie pentru consumul destinat copiilor, având un conținut redus de sodiu și cel mai mic nivel de nitrați dintre toate apele plate din România. De asemenea, Aqua Carpatica este o apă minerală naturală, neprocesată sau purificată în mod artificial, alcalină în mod natural. 
Pe lângă aceste beneficii, alegerea mea a fost influențată și de ambalaj. Când ambalajul se identifică cu o nevoie, conținutul poate deveni nevoie secundară, mai ales dacă vorbim de nișe, de produse pentru copii. Ce nu facem noi pentru odraslele noastre?! A fost o perioadă când producătorul a rămas fără stoc, probabil au fost depășite estimările, așa că am fost nevoită să refolosesc ambalajul :(. Treptat și-au revenit și în unele magazine au implementat dublă plasare, atât în zona de apă cât și în zona dedicată bebelușilor. Pentru că noaptea la copiii mici și bebeluși, hidratarea se face cam în aceeași măsură ca și ziua, acest recipient, chiar mi-a făcut viața mai ușoară. Sunt copii care nu mai cer apă noaptea după vârsta de 2 ani, dar la noi nu se aplică :(. Mergând în colectivitate, bănuiesc că nu-și satisface nevoia de hidratare în timpul zilei. Diana nu a acceptat biberon după ce am terminat cu alăptatul (am alăptat-o 1 an și 7 luni) și nici cănițele nu ne-au prea fost de ajutor. Mi-ar fi trebuit 2-3 cănițe pe noapte...spală-le, sterilizează-le... nu mai vreau să-mi amintesc. Acest recipient a apărut exact când aveam mai multă nevoie. Îmi fac stoc săptămânal și îmi pun în fiecare seară lângă pat 2- 3 sticle de Aqua Carpatica Kids. Somnul nu ne este afectat pentru că nu există riscul să curgă și nu sunt nevoită să aprind veioza. Și tot așa de simplu este și ziua – le am amplasate peste tot, la îndemâna. 

Pentru a veni în sprijinul părinților, Aqua Carpatica a lansat platforma online www.hidratarecorecta.ro. prin intermediul căreia aflăm care este nevoia de hidratare medie zilnică a copilului nostru. Cu ajutorul unui calculator ni se comunică exact cantitatea de apă de care are nevoie copilul, băiețel sau fetiță, în funcție de vârstă, greutate și activitatea fizică pe care o desfășoară. Mesajul transmis este unul de conștientizare a importanței hidratării corecte încă din copilărie, pentru formarea unui stil de viată sănătos, ca factor primordial de interes al părinților în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor.


vineri, 16 noiembrie 2018

Scrisoare de la Moș Crăciun pentru Radu


Mă pregătesc să-mi intru în rol, rolul meu preferat de Moș Crăciun. 
Pentru că Radu mai are foarte puțin și împlinește 9 ani, m-am gândit că s-ar putea să fie ultima mea șansă ca anul acesta să-i transmit o listă de bifat sau mai bine zis de reflectat. Adică, Moș Crăciun vreau să spun...el îi va trimite lista, pe principiul că trebuie să și oferi nu doar să primești. Profit și de faptul că tot a amânat să-i scrie Moșului, deși are ca de obicei o lista lungă, dar bănuiesc că realizează că este prea lungă și-i este greu să se hotărască ce lasă și ce taie. Tocmai de aceea, scrisoarea de la Moșu' va fi foarte utilă :). Dacă vă inspiră rândurile mele, vă invit și pe voi să o faceți pe Moșul și pentru cerere, nu doar pentru ofertă. Imaginați-vă ce fețe vor face piticii când vor găsi în cutia poștală o scrisoare pentru ei! Gata, mă duc să o printez, o bag într-un plic și mă duc jos să o pun în cutiuța noastră. Aștept poze și feedback-ul vostru aici și pe pagina noastră de Facebook.




                                                                                    Santa Claus’ Main Post Office, 

Santa Village,
FIN-96930 NAPAPIIRI
November 2nd, 2018






Dragă Radu,

            Ne apropiem de cea mai frumoasă  perioadă din an, sărbătorile de iarnă. Este timpul să fim mai buni, mai înțelegători, iar dacă am supărat pe cineva, este cel mai bun prilej să-i spunem că ne pare rău.
            Sunt foarte surprins că până în acest moment nu a sosit scrisoarea de la tine. Ești mai mare și probabil îți este greu să te hotărăști - nu mai ești preocupat doar de jucării, acum te interesează și cărțile și hăinuțele. Sau poate ai fost prea ocupat cu temele, cu fotbalul. Știu că ai foarte multe pasiuni și dorințe și apreciez că pui pe primul loc școala și temele. Ai devenit un băiețel responsabil și față de surioara ta, lucru de care cred că părinții tăi sunt foarte mândri. Disciplina ta uneori le mai dă bătăi de cap celor dragi ție, dar, ca în fiecare an, am văzut progres și tocmai de aceea lista ta a fost mereu luată în serios. Sunt convins că în serios îți vei lua și tu toate responsabilitățile:

efectuarea temelor cu cât mai puțin ajutor din partea mamei :)
citit - pentru a descoperi în permanență lucruri noi
ordine în camera ta și în birou
implicare în treburile casnice: dus gunoiul, luat pâine sau alte mici solicitări ale părinților
grijă față de surioara ta
politicos și respectuos atât cu adulții cât și cu colegii și prietenii

            Chiar dacă nu prea îți plac proverbele, pentru că au mare însemnătate și au fost scrise urmare a experiențelor celor mai mari ca noi, te sfătuiesc să ții cont de ele. Nu îți voi trimite o carte cu proverbe, deși aveam de gând, dar ți le reamintesc pe cele pe care le tot auzi de la mami:

"Ție ce nu-ți place, altuia nu-i face!"
"Leneșul mai mult aleargă"
"Paza bună trece primejdia rea"

În așteptarea scrisorii de la tine,

îți doresc să rămâi același băiețel simpatic, pus numai pe șotii, dar cu măsură!

Cu drag,
Moșu

joi, 1 noiembrie 2018

Halloween-ul poate e chiar de pe la noi?!


Trebuie sa recunoaștem meritul americanilor asupra impactului comercial pe care l-a căpătat această sărbătoare. Păi dacă nu ei atunci cine ar fi putut aduce acest fenomen pe locul 2 în încasări după Crăciun? La noi nu are încă aceeași amploare, având o perioada scurta de vânzare alocată de comercianți. Dar la americani, unde comportamentul de consum este matur, sărbătorile dedicate familiei și copiilor în special, sunt țintele principale pentru încasări uriașe. Și că tot veni vorba, probabil ați observat că ce este relaționat cu copiii vinde foarte bine, așa că încercați să rămâneți raționali și gândiți-vă de două ori dacă este cu adevărat necesar un lucru/obiect care vă este cerut de copil sau vă încântă privirea. Recunosc că am ajuns să fac asta la al doilea copil. La Radu aș fi fost în stare să cumpăr toate jucăriile din lume, tot ce-mi plăcea mie (copilul poate nici nu-și dorea), tot ce n-am avut eu.

De vreo 5 ani nu ne lipsește dovleacul sculptat, a devenit parcă un simbol pentru noi ca și bradul de Crăciun. Radu este atras de costumele și măștile cele mai înfricoșătoare și consider că este un bun prilej să speriem monștrii de sub pat, sperând astfel de la an la an că poate ajunge să doarmă singur.



Eram convinsă că e o sărbătoare împrumutată de la americani, dar se pare că ei au știut doar să o vândă foarte bine. Contrar mesajului, Halloween-ul este o sărbătoare creștină, de origine celtică.  31 octombrie este data când sărbătorim Halloween-ul. Imediat după, în calendarul ortodox, urmează Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă. Și pentru că pentru noi din păcate această Sâmbătă nu trece nemarcată, mereu m-am gândit că este mai mult decât o coincidență faptul că vine imediat după Halloween. Astăzi, 1 noiembrie se împlinesc 18 ani de când mama nu mai este. Moartea fulger a mamei  într-un accident de mașină fix în această perioadă precum și mesajul "Colectiv'' din 2015, mi-au trezit multe semne de întrebare, drept urmare, dacă este despre alungat demoni, spirite rele și tot ce ține de malefic, fac tot ce trebuie: îmi pun usturoi la ușă, stropesc cu apă sfințită, îmi costumez copiii etc.

Celții, de care probabil știți că au făcut parte din rândul popoarelor migratoare, au trecut atât prin Transilvania cât și prin America (prin urmașii lor irlandezii, imigranți în America). Astfel a ajuns această sărbătoare în America. În Transilvania, migrația celților este asociată cu apariția a numeroase necropole. O altă conexiune este legată de existența eroului Bran (în celtică se traduce prin corb) în mitologia celtică. Bran este stațiunea din Transilvania unde această sărbătoare este marcată și ceea ce mă întristează oarecum este că tot americanii ne-au promovat-o și i-au descoperit originile pe care le-au transpus în diverse mituri, chiar și filme și care parcă le-am acceptat în dar fără a cerceta, crezând că este doar efectul imaginației lor bogate și al talentului de a vinde și ce nu le aparține. 

Așadar, noi marcăm Halouinul (așa l-a scris Radu :))) alungând spiritele rele și dând de pomană în Sâmbăta Morților (semnificație ''trick or treat''), pentru sufletul celor dragi pe care nu-i mai avem alături, îngerașii noștri păzitori, mamaie Ghinița și tataie Ovidiu. Dacă și voi aveți îngerași păzitori, această ocazie vă dă prilejul să  le amintiți copiilor despre ei într-o manieră cât de cât pozitivă și mai pe înțelesul lor.

Vă aștept comentariile aici, pe pagina noastră de Facebook precum și pe grupul privat de discuții despre Treburi de oameni mici unde vă invit să vă înscrieți.