luni, 13 august 2018

Iulie, august, septembrie - 3 luni incarcate de istorie



''Pe aici nu se trece!''


Am vizitat ieri Mausoleul Eroilor de la Marasesti. Nu reusisem sa ajungem pana acum cu Radu desi mergem in medie de 24 de ori/an la bunici, dar, de regula plecam de acolo duminica foarte tarziu. Am gasit decor de sarbatoare, coroane de flori, pe 6 august fusese organizat un eveniment de amploare cu ocazia Centenarului.
Se implinesc 101 ani de la sangeroasele batalii de la Marasti, Marasesti si Oituz, duse pe frontul roman in primul razboi mondial in perioada iulie – septembrie 1917. Este greu sa descrii sentimentele care te incearca, ma uit pe poze iar si iar si nu pot sa nu fac o conexiune cu ce se intampla zilele acestea in tara noastra. Scriu mamici pe diverse grupuri de discutie si intreaba ce sa le spunem copiilor. Eu cred ca trebuie sa le vorbim despre unire in contextul Centenarului, despre Cuza, Mihai Viteazul si toti marii nostri eroi. Traim istoria si vor regasi aceste evenimente in manualele de istorie. Trebuie sa stie de patriotismul romanilor, de solidaritate si de principii.


Va recomand sa ajungeti la Marasesti, sa le aratati oamenilor mici monumentul soldatilor necunoscuti,  numele eroilor cazuti la datorie, busturile impunatoare ale generalilor, eroi adevarati apreciati si decorati pentru merite deosebite. Se vor conecta cu trecutul, vor capata increderea care ne defineste ca natie si-si vor insusi stima de tara si de neam. Diana a imbratisat statueta Mariucai – fetita de doar 12 ani din Haret  care a ajutat armata romana, transmitand din nucul din spatele casei date despre inaintarea nemtilor. Voi posta pe pagina de Facebook cateva fotografii.

Prezentul nu ne face cinste, dar, asupra viitorului trebuie sa decidem mai intelept!

Sa fim demni!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu